Datlové palmy plodí velmi chutné a sladké plody, pravděpodobně je zná každý z vás. Byly dostupné dokonce za socialismu, zejména v období předvánočním, kdy se do zemí střední a východní Evropy dovážely tropické plody, mezi nimiž měl datlovník a fíkovník své stabilní zastoupení.
Lidé datlovou palmu znají již tisíce let, je to velmi odolná dřevina, a ačkoli roste výhradně v subtropech a tropech, snese i velmi nízkou teplotu +5 stupňů Celsia. Zároveň se jedná o velmi dekorativní a oblíbenou rostlinu, pěstovanou i u nás ve sklenících, a mnozí z vás ji možná mají doma v květináči.
Co obsahují datle? Najdete v nich mnoho sacharidů, takže popadne-li vás chuť na sladké, měli byste jim dát přednost před čokoládou a bonbóny. Výhodou je, že můžete mít drobné plody doma v sušeném stavu dlouhou dobu (tedy pokud je nesezobnete dřív, než jaká je vaše vůle mít je doma v zásobě). Svou sladkostí se podobají rozinkám a můžete je jíst samotné, nebo je přidat k pudinku či k jinému sladkému dezertu.
Kromě vydatných sacharidů je v nich spousta vlákniny, která snižuje glykemický index, a dále mnoho železa, draslíku a především, stejně jako u meruněk, hodně mědi a provitamínu A. Datle jsou perfektní zvláště venku v přírodě při sportování, rychle dodají energii a zároveň výživové prvky, což se hodí např. při jízdě na kole.
Nejkrásnější datlové palmy rostou na Kanárských ostrovech
Drobné plody datlovníku na talířku vám mohou připomenout exotické kraje, přičemž nejkrásnější datlovník „Phoenix canariensis“ můžete obdivovat v oblasti, které již napovídá samotný název rostliny. Statné datlovníky tu dorůstají do výšky kolem deseti až patnácti metrů, a pokud jste nikdy na Kanárské ostrovy nezavítali, můžeme vám je vřele doporučit. Je zde totiž příjemné klima, po celý rok se tu denní teploty pohybují v rozmezí od 18 do 26 stupňů a celé souostroví je velmi malebné a zajímavé.