Cabernet Sauvignon víno , které si zamilujete

Patříte mezi milovníky dobrého vína? A vyzkoušeli jste už cabernet sauvignon? Pokud ne a chcete se o něm něco dozvědět měli byste dočíst až do konce.

Víno v malém množství je velmi zdravá věc a potvrdí Vám to i Vás kardiolog. Takže se nemusíte ostýchat si dát třeba denně dvě deci tohoto chutného moku. Odrůda cabernet sauvignon patří mezi tradiční, pozdní a taky celosvětově oblíbená vína. Řadí se do top 10 vín světa. Patří do modré odrůdy tedy výsledná barva vína je červená až fialovočervená. Spíše se hodí pro archivaci, neboť jim velmi prospívá, když dlouho zrají. V České republice se tato odrůda pěstuje na jižní Moravě, a to v oblasti Mikulovska a ve vinařské oblasti Velkopavlovická. Typické pro toto víno je vůně po černém rybízu. Ve vínu je možné i cítit tony marmelády, třešní, a dokonce i tabáku. Díky plné chuti Cabernetu Sauvignon se toto víno hodí k masitým pokrmům jako je jehněčí nebo hovězí, ale také třeba k oblíbené svíčkové se toto víno náramně hodí.

vinná réva

Co se Cabernetu Sauvignon zazlívá

Dalo by se říci, že je to velmi agresivní odrůda, neboť z vinic vytlačuje jiné odrůdy modrých vín. Díky tomu i patří mezi nejrozšířenější odrůdy vína a pěstuje se po celém světě.

Jak servírovat víno

I servírování by mělo být dle zásad, které jsou pro víno nejlepší. Když už jsme si vybrali skvělou láhev vína měla by se podávat při teplotě 16 – 18 stupňů celsia. Nemělo by se zapomínat i skleničky vhodné pro červené víno, které se od bílých liší. Ty na červené víno mají širší hrdlo a svým tvarem připomínají balon. Je to z důvodu většího provzdušnění cabernetu. Určitě nelijte víno do plna.

etiketa

Při nalévání červeného vína dodržujete pravidlo jedné třetiny, aby bylo možné s vínem zakroužit a přivonět k jeho tónům, které se kroužením uvolní. I při pití byste měli ve společnosti dodržovat pravidlo držení sklenici za stopku. Není to z důvodu upatlání sklenice, ale pokud držíte sklenici v horní části zahříváte tím víno a ztrácí na své genialitě.